Tekoäly ennustaa: Tampa Bay Lightning voittaa NHL:n Stanley Cupin

Kuka voittaa tänä vuonna NHL:n pudotuspelit? Suomalainen tekoälyjärjestelmä ennustaa, että Stanley Cupin voittaa Tampa Bay Lightning – ja ennusteen ensimmäinen osa on jo toteutunut. Kolmen suomalaispelaajan Dallas Starsille jää tekoälyn mukaan kuitenkin yllätyksen mahdollisuus.

Koronatilanne on viivästyttänyt jääkiekon SM-liigan alkua, joten kotimaisen kiekkoyleisön huomio kohdistuu Pohjois-Amerikkaan. NHL-peleissä eletään nyt jännittäviä vaiheita, sillä tämän viikon aika ratkeaa, mitkä neljä joukkuetta jatkavat viimeisiin pudotuspeleihin. Mukana on vielä seitsemän joukkuetta, joista suomalaispelaajia on mukana kolmessa.

Suomalainen it-yritys Digia on luonut tekoälyyn ja koneoppimiseen perustuvan ennustemallin, joka pyrkii ennustamaan, kuka voittaa pudotuspelit ja Stanley Cup -finaalin.

Ennustemalli kertoo, että selvästi suurimmalla todennäköisyydellä pudotuspelien voittaja on Tampa Bay Lightning. Ennusteen ensimmäinen osa kävikin jo alkuviikosta toteen, sillä Tampa Bay päihitti oman puolivälierävastustajansa Boston Bruinsin ja jatkoi ensimmäisenä joukkueena välieriin.

Suomalaiskannattajat jännittävät erityisesti otteluparin Dallas Stars ja Colorado Avalanche lopputulosta. Tekoälymalli nostaa Miro Heiskasen, Roope Hintzin ja Esa Lindellin Dallas Starsin pudotuspelien mahdolliseksi yllättäjäksi. Sen voittomahdollisuuksien arvioidaan olevan pudotuspelien kolmanneksi parhaat, ja selvästi paremmat kuin Mikko Rantasen ja Joonas Donskoin Coloradon.

Tekoälymallin mukaan Leo Komarovin New York Islandersin vahvuus on pudotuspelien toiseksi huonoin.

Tekoälymalli hyödyntää koneoppimista ja sille rakentuvaa simulaatiota

Stanley Cup -ennusteen tekevä tekoälymalli perustuu koneoppimiseen, ja se hyödyntää dataa NHL-kausista ja erilaisista joukkueiden peliin liittyvistä tekijöistä.

”Olemme käyneet läpi NHL:n runkosarja- sekä playoff-otteluita kymmenen vuoden ajalta ja tehneet koneoppimismallin, joka ennustaa, millä todennäköisyydellä joukkue voittaa yhden pudotuspeliottelun valittua vastustajaa vastaan. Sitten olemme simuloineet NHL:n pudotuspelit läpi 10 000 kertaa, hyödyntäen koneoppimismallia jokaisessa ottelussa. Ennuste Stanley Cup -voittajasta saadaan laskemalla, mikä joukkue nousee useimmin voittajaksi 10 000 simulaation aikana”, kertoo Digian datatutkija Joachim Wahlström.

Tekoälymallia päivitetään pudotuspelien edetessä jokaisen pelikierroksen jälkeen. Ennusteen kehitystä voi seurata Digian sivuilla.

Lisämausteen voittajaveikkaukseen tuo Twitter-datasta tehty tekstianalyysi, joka kertoo NHL-joukkueisiin liittyvien twiittien sävystä. Sävyanalyysi antaa mahdollisuuden seurata, korreloiko positiivinen pöhinä kisamenestyksen kanssa – tai näkyykö ikävämpi kommentointi joukkueen pelivireessä. Myös tätä sävyanalyysiä voi seurata tekoälymallin verkkosivulla.

Ennuste NHL-voittajasta ja sävyanalyysi luonnollisesti tarkentuvat, kun pelit etenevät ja dataa kertyy lisää. Pudotuspelien ja Stanley Cupin voittaja ratkeaa syys–lokakuun vaihteessa.

Kuinka koneoppivista malleista ja tekstianalytiikasta voi hyötyä arjessa?

NHL-voittajaa ennustava koneoppimismalli, siihen perustuva simulaatio sekä Twitter-kommentoinnin sävyä seuraava tekstianalyysi tarjoavat lätkäfaneille leikkimielisesti lisäkierroksia pelien seurantaan. Miten samoista keinoista voi olla hyötyä liiketoiminnassa ja arkisemmissa sovelluksissa?

 Hypetermit, kuten tekoäly, koneoppivat mallit ja sentimentti-tekstianalytiikka ovat jalkautuneet jo arkipäiväämme. Malleja hyödynnetään jo monessa kuluttajapalvelussa ilman, että ajattelemme asiaa. Verkkokauppa osaa tarjota juuri meille sopivia tuotteita ja sosiaalisen median virrassa nostetaan esiin meitä kiinnostavia mainoksia. Asiakaspalvelussa viesti voidaan ohjata sopivimmalle asiakaspalvelijalle riippuen tunnetilastani tai viestin sävystä, ja dynaamiset hinnoittelumallit optimoivat hintatarjouksia muuttuvien olosuhteiden mukaan. Esimerkkejä on lukuisia. Tekoälykkäistä algoritmeista voivat hyötyä kaikki, kunhan ne on ohjelmoitu vastuullisesti ja eettiset näkökulmat huomioiden, sanoo Päivi Karesjoki, analytiikkaliiketoiminnan vetäjä Digialta.

Digian tekoälymallin ovat toteuttaneet Joachim Wahlström, Julius Nieminen, Taneli Silvonen ja Heli Metsola. Ennusteen kehittymistä voit seurata Digian sivuilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *